Bra att veta för hyresgäster
Vem får stå på gästparkeringen och får jag grilla på balkongen? Här hittar du föreningens trivselregler och information om allt ifrån sophantering och andrahandsuthyrning till tvättstugeregler och renovering.
Teoge
Teoge är föreningens förvaltare. Hit kan du vända dig till om du har frågor om fakturor, parkeringsplatserna eller vill göra en felanmälan.
Felanmälan
Om det uppstår problem i föreningens eller lägenhetens utrymme kan du vända dig till vårt förvaltningsbolag Teoge.
Läs mer om hur du gör en felanmälan här.
Nycklar
Kontakta Teoge om du behöver fler nycklar. Du beställer en nyckel genom att skapa en felanmälan. I den skriver du ditt namn och lägenhetsnummer samt vilken typ av nyckel du behöver. Du som boende blir fakturerad för detta.
Störande grannar
Att bo i flerfamiljshus innebär att det kan vara lyhört och ibland kan du uppleva din granne som störande. Om du vill klaga bör du i första hand att själv kontakta grannen och påtala vad du störs av. Om det fortgår ber vi dig att dokumentera när det störande sker och därefter kontakta styrelsen. Om du upplever att det störande är av en sådan karaktär att det inte går att vänta så kontaktar du polisen. Föreningen har inte någon störningsjour.
Allmänt
Tvättstugan
Tvättstugan ligger nedanför trappan mellan port 75 och 77. Där finns fyra tvättmaskiner, två torkskåp, två torktumlare och en mangel. Boka tvättid med tvättcylindern med ditt lägenhetsnummer på. Varje hushåll får två bokningsnycklar. Tvättstugereglerna hittar du på anslagstavlan i tvättstugan.
Balkong
Det är absolut förbjudet att borra eller göra hål i fasaden eller på balkongen. Blomlådor ska av säkerhetsskäl vändas inåt mot balkongen. Det förhindrar även att blomvattnet rinner ned till grannen. Det är inte tillåtet att skaka mattor eller att slänga ut till exempel blomrester från balkongen. Grillning med kol- eller gasolgrill är inte tillåtet. Det går bra att använda elgrill.
Grillning hänvisas till området nedanför trappen mellan port 81-83.
Trappuppgången
Trapphusen ska hållas fria för att ge plats till utryckning och underlätta städningen. Det är inte tillåtet att förvara saker i trapphusen eller att ställa sopor utanför dörren. Ha inte dörrmattor eller förvaring utanför respektive dörr. Det med anledning av brandrisk och hänsyn till lokalvårdare. Vi lejer ut städning av trapphusen och de städas en gång i veckan.
Stäng portarna om de står uppställda, särskilt på kvällen och natten. Dra igen porten om du ser att de inte har gått i lås.
Sopborste och skyffel
Under vinterhalvåret hjälps vi åt att skotta snö framför portarna. Sopborste och skyffel finns i respektive port. Vi hjälps åt att sopa och skyffla utanför miljöstugan.
Barnvagnsrum
I varje port finns ett barnvagnsrum som i första hand avsett för barnvagn, rullator och i mån av plats till barncyklar. Cyklar förvaras i cykelrummen och annat av boende själv. Finns det inga barn boende i porten kan ni som bor i porten själva komma överens om vad som ska förvaras där.
Säkerhetsdörr
Medlemmar byter själva dörr om så önskas. Som hyresgäst kan du be föreningen sköta bytet mot ett smärre hyrestillägg.
Fönster
Här hittar du information och skötselanvisningar för våra fönster.
Termostater
Här hittar du instruktioner och information om våra termostater.
Bredband
I varje lägenhet finns en fiberanslutning från Open Universe. Det finns även "tre hål i väggen" från Tele2 som går att använda som alternativ till fiber. Du som medlem sköter själv all kontakt med bredbandsbolaget som privatkund.
För att beställa bredband/tv-tjänster via fiber går ni in här.
Driftinformation finns här.
Telefonnummer till Open Universe kundtjänst är: 0770-82 55 55
Mer information om Open Universe finner ni här.
Gården
I föreningen finns ett antal personer som har extra ansvar för rabatter och blommor. Alla är välkomna att ha en egen odlingslåda och ta hand om de rabatter som finns inom vårt område. Kontakta styrelsen om du vill odla eller vara med i trädgårdsgruppen.
Grillning
Föreningens grillplatser hittar du mellan husen av port 83-81 och på baksidan av hus 73-75. Det är tillåtet att grilla på lekplatsen men det är viktigt att iaktta stor försiktighet då det är barnens lekplats.
På balkongerna är grillning med kol- eller gasolgrill inte tillåtet. Det går bra att använda elgrill.
Matning av fåglar
För att undvika sanitära olägenheter och minska risken för skadedjur rekommenderar vi att fågelmat hängs högt upp och att ingen matning sker från balkongerna. Mat till rådjur bör läggas i skogen och inte nära husen.
Ombyggnad och renovering
Spika och borra på dagtid efter klockan 8 och innan klockan 20.30. Prata gärna med dina grannar så innan större arbeten utförs.
Om du behöver ställa en storsäck på föreningens mark ska du kontakta styrelsen först. Styrelsen kan hjälpa dig med var säcken kan ställas. Säcken får inte stå utanför porten och blockera utrymningsväg eller plats åt utryckningsfordon.
Föreningens stadgar reglerar när du måste ansöka om lov för att bygga om i din lägenhet. Lämna in följande handlingar i god tid i de fall du måste få styrelsens godkännande:
- Ritningar och byggnadstekniskt underlag.
- Utlåtande eller intyg som är utfärdat av fackman (vid behov).
Ändringar av planlösning och flytt av väggar kan påverka resten av fastighetens ventilationssystem och hållfasthet. Du som tillståndssökande medlem har utredningskrav och är ansvarig för att besikta lägenheten om detta är nödvändigt. Tänk på att:
- Dokumentera de ändringar som genomförs.
- Använd de branschråd som finns.
- Använd behöriga fackmän.
- Ta även reda på om ändringen kräver bygganmälan från byggnadsnämnden. I så fall måste du inhämta tillstånd därifrån och kunna visa upp tillståndet för styrelsen.
Uteplats, kattrappa och fasad
Riktlinjer för nyttjande av utomhusytor, fasad och balkong hittar du här.
Parkering
Som medlem i föreningen har du möjlighet att hyra parkeringsplats. Det finns 48 platser och kötiden är relativt kort. Hyran är 400 kr i månaden. Du kan ställa dig i kö efter att du vunnit budgivningen på en lägenhet i föreningen.Om du flyttar från föreningen övergår inte din parkeringsplats till de nya boende. Du håller själv parkeringsplatsen fri från snö.
Idag finns inga laddstolpar för elbilar installerade men el är dragen och styrelsen har i uppdrag att utreda intresset för sådana.
Om du är intresserad av att hyra en parkeringsplats eller har andra frågor som rör parkering, kontakta Teoge.
Här hittar du parkeringregelerna.
Gästparkering
Besökare kan parkera i backen mellan miljöstugan och Matboden. Besökskortet behöver ligga synligt för att inte få böter. Gästparkeringen får användas högst sju dagar per månad. Boende i föreningen får inte parkera här och missbruk av kortet beivras. Föreningen har avtal med Aimo som ser till att reglerna efterföljs.
När du flyttar ska kortet återlämnas. Om du förlorat ditt kort kontaktar du styrelsen. Ett nytt kort kostar 300 kronor som sätts in på bankkonto: 6174-743 916 522.
Här hittar du reglerna för gästparkeringen.
In-och utlastning
Det är tillåtet att stå utanför din port i max 10 minuter, med undantag för in- och utflyttning. Parkeringsbolaget har rätt att bötfälla de bilar som står längre. Tänk på att vägen utanför porten är en utrymningsväg och ska ge plats åt utryckningsfordon.
Soprum och miljöstugan
Vardagssopor slängs i miljöstugan mittemot port 89. Där finns även kärl för flaskinsamling, plast, metall och matavfall. Grovsoprum och kärl för pappersåtervinning finns på gaveln vid port 89. Föreningen har inga kärl för farligt avfall. Föreningen, och i förlängningen medlemmarna, debiteras för farligt avfall som måste forslas bort.
Grovsopor
Entrén till grovsoprummet finns på gaveln vid port 89. Visa hänsyn till boende ovanför och intill släng inte sopor efter klockan 21. Det är inte tillåtet att ställa soppåsar i trapphusen. Större saker och farligt avfall slänger du själv på en återvinningscentral. I samband med städdagarna, två gånger om året, hyr föreningen även in en container.
Matolja
För att undvika stopp i slasken som kan orsaka problem för hela föreningen ber vi dig att aldrig hälla ut matolja i vasken då det stelnar och blir stopp i avloppet. Samla upp oljan i en flaska eller liknande och sortera som restavfall.