Undvik stopp i avloppet!

Föreningen har nya stammar sedan några år tillbaka. Trots det blev det stopp och en högtrycksbil fick tillkallas i helgen för att spola rent. Här är några praktiska tips att tänka på för att undvika stopp:

  • Häll inte ut oljor och fett i vasken! När du har stekt din bacon: torka ur stekpannan med papper och släng i soporna istället.
  • Ibland går det inte att undvika att fett trots allt hamnar i vasken. Se då till att spola minst en minut med så hett vatten som möjligt.
  • Om det ända blir stopp: använd inte propplösare! Propplösare utlöser en kemisk reaktion som värmer upp och ”smälter” det som stoppar MEN svårare proppar klarar inte av att lösas upp. Istället stelnar de och bildar ett effektivt lock när de kallnar. Då är högtrycksspolning enda utvägen.

    Använd istället manuell rensning av vattenlåsen plus en vanlig s k vaskrensare med sugkopp.

  • Om du har gjort rent vattenlåsen och dessutom använt vaskrensare utan att lyckas få bort proppen så har du gjort det som förväntas av dig som medlem. Då är antagligen stoppet någonstans i rör och stammar där det krävs högtrycksrensing. Anmäl i så fall till Teoge felanmälan på vanligt sätt (http://timjan3.bostadsratterna.se/felanmalan).